Новини

Извънредното положение заради коронавируса не е извинение да не пътувате безопасно, отбелязват експерти. С покачването на температурите навън е крайно време да помислим за смяната на зимните гуми с летни. Както всяка година, препоръчително е да приложи „правилото за седемте градуса“ – когато външната температура се повиши до около 7°C, трябва отново да сложите летните гуми.

Тъй като животът рано или късно ще се върне към (донякъде) нормално ежедневие, важно е вашият автомобил да бъде готов за пролетта и лятото. А от компанията-производител Continental посочват защо и в топлата част на годината е важно да пътуваме с подходящи гуми.

1. ПОВЕЧЕ БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН

Летните гуми се правят от специални каучукови смеси, които са по-твърди от зимните. По-голямата твърдост в профила на протектора означава по-малко деформиране, докато, напротив, зимните гуми с меките им смеси са особено податливи на деформация при високи температури. По-малко деформация означава по-добро управление и по-къс спирачен път.

2. ТЕ СА ЕКОЛОГИЧНИ И ИКОНОМИЧНИ

Летните гуми имат по-ниско съпротивление при търкаляне от зимните. Това подобрява ефективността и следователно намалява разхода на гориво. В сезона, който обикновено предприемаме най-много дълги пътувания, това има осезаем ефект и върху портфейла ви, и върху качеството на атмосферния въздух.

3. НАМАЛЯВАТ ШУМА

Благодарение на дългогодишния си опит Continental може да заяви, че летните гуми са също така по-тихи в сравнение със зимните. Профилът на протектора в летните гуми е много по-твърд и има по-малко деформиране на материала. Това намалява нивата на шум и прави летните гуми много по-добър избор, когато става дума за комфортно шофиране.

4. ИЗДРЪЖЛИВОСТ ПРИ ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

През летните месеци асфалтът често се нагрява до екстремни температури. Сместа на летните гуми е предвидена за тях, за разлика от тази на зимните. Шофирането със зимни гуми по второкласни и третокласни пътища, където има дребни камъчета, може да доведе до отчупване на малки и по-големи парчета от материала на протектора. Зимните гуми са и много по-податливи на механични срязвания поради мекия си материал.

От компанията отбелязват, че все повече хора се интересуват от всесезонни гуми. Макар да ги препоръчват на онези, които не шофират много (до 15 000 км на година), използват автомобила си само в града, живеят на места с мека зима или не шофират редовно на сняг (или си стоят вкъщи, когато времето стане наистина лошо), експертите на Continental са катгорични, че заради своите физически ограничения, всесезонните гуми могат единствено да бъдат компромис между летните и зимните гуми. Разбира се, те са много по-добър избор за температурите през летния сезон в сравнение със зимните гуми, но единствено летните гуми предлагат най-добрите нива на безопасност и комфорт през лятото.

Авто Лидер - Изборът е твой!

Разполагаме с широка гама автомобили, с оптимално съотношение цена/качество.