Новини

През първото тримесечие на 2020 г. сегментът на електрическите превозни средства в рамките на Европейския съюз (ЕС) значително увеличава пазарния си дял, който нараства до 6,8% (от 2,5% през първото тримесечие на 2019 г.) на фона на общия спад на регистрациите на нови пътнически автомобили заради избухването на пандемията от COVID-19, съобщават от Асоциацията на европейските производители на автомобили*.

За разлика от електромобилите, търсенето на дизелови и бензинови превозни средства рязко се срива, въпреки че вторите все още представляват повече от половината от пазара на ЕС.

Бензинови и дизелови автомобили

През първото тримесечие на 2020 г. броят на дизеловите автомобили, регистрирани в ЕС, спада с 32,6% до 738 392 броя. По този начин делът на този сегмент се свива до 29,9% (от 33,2% през първото тримесечие на 2019 г.). Всички пазари в региона отбелязват понижение при продажбите на нови дизелови превозни средства, особено четирите най-големи в региона – Италия (-49,8%), Франция (-36,6%), Испания (-33,8%) и Германия (-23,0%).

На фона на масовото затваряне на европейските автосалони през март в резултат на мерките за ограничаване на пандемията, търсенето на бензинови автомобили също спада. Продажбите в този сегмент се свиха с 32,2%, от почти 2 млн. броя през първото тримесечие на миналата година до 1,3 млн. за същия период на 2020 г. С изключение на Кипър и Литва, всички пазари в ЕС са изправени пред двуцифрени спадове до момента от началото на годината.

Автомобили с алтернативно задвижване (APV)

От януари до март 2020 г. електрически превозни средства със зарядни устройства (ECV) се възползват съществено от спада на търсенето на дизелови и бензинови автомобили. Продажбите на ECV са нараснали със 100,7% през първите три месеца на годината, до общо 167,132 автомобила, регистрирани в целия ЕС. Както електромобилите с батерии (BEV), така и плъгин хибридите (PHEV) осигуряват силен тласък на този растеж , отчитайки покачване в продажбите съответно с 68,4% и 161,7%.

Хибридните електрически превозни средства (HEV) остават най-продаваните в сегмента на автомобилите с алтернативно задвижване, като делът ѝ се разширява до 9,4% от общия пазар на автомобили в ЕС. През първото тримесечие на годината са регистрирани 232 555 броя HEV автомобили, което е с 45,1% повече спрямо същия период през 2019 г.

Сегментът на алтернативните горива, който включва превозните средства, работещи на етанол (E85), с пропан-бутан и природен газ (NGV) – показват смесени резултати. Търсенето на автомобили с природен газ е нараснало значително (с 68,5%), докато регистрациите за превозни средства с пропан-бутан намаляват наполовина поради свиването на италианския пазар. Растежът в сегмента на природния газ не компенсира спада при пропан-бутана, което води до общ спад от 30,4%

Четирите основни пазара отбелязват ръст в общия брой регистрации в сегмента на автомобилите с алтернативно задвижване от януари до март тази година. Германия и Франция се открояват с увеличение на търсенето съответно със 74,9% и 71,7%, подпомогнато от изключителните резултати на сегмента на плъгин хибридите.

*От Асоциацията на европейските производители на автомобили посочват, че няма налични данни за пазара в България, както и за тези в Хърватия и Малта.

Авто Лидер - Изборът е твой!

Разполагаме с широка гама автомобили, с оптимално съотношение цена/качество.